Drie mooie flessen wijn zijn deze week weer de deur uitgegaan als presentje voor mijn klanten bij het aankopen van hun woning. Het blijft altijd een eer om klanten te mogen helpen bij de financiering van hun woning. Dit maal betroffen het drie starters die er in waren geslaagd om eindelijk een woning te vinden. Een wereldprestatie in de huidige woningmarkt die, laat ik het nog netjes omschrijven, de waanzin inmiddels voorbij is.
Want de starters hebben het niet makkelijk meer. De gekte uit de Randstad heeft zich inmiddels ook een weg weten te vinden naar de echte metropolen van Nederland, zoals Hoogeveen. Pakken we een gemiddelde alleenstaande starter met een doorsnee inkomen en een ‘doorsnee’ studieschuld dan komt men doorgaans niet verder dan € 130.000,- aan hypotheek. Boel geld, maar hier koopt men simpelweg geen woning meer voor.
Om juist deze starters tegemoet te komen zijn er al veel regelingen opgetuigd. Denk bijvoorbeeld aan de onlangs aangepaste overdrachtsbelasting voor starters die jonger zijn dan 35 jaar. Maar weinig van deze maatregelen helpen. Daarom wordt er achter de schermen weer gesproken over -oude- nieuwe plannen. Namelijk de herintroductie van de zogenaamde: Premie-A-woningen1
De Wattuh-woningen? De premie-A-woningen stammen nog uit de tijd, dat de glazen met sigaretten nog op tafel lagen tijdens verjaardagen (1980) (Overigens tevens voor mijn tijd – Afijn), wat hield deze regeling in? Tot 1988 bestond er een mogelijkheid om voor bepaalde woningen tot een bedrag van ƒ 140.000,- een jaarlijkse subsidie te krijgen van ƒ 8.400,- per jaar. Steeg je inkomen dan verviel de subsidie ook weer. Een belachelijke hoeveelheid geld destijds, veel te coulant. Echter:
Wil een starter überhaupt nog de mogelijkheid hebben om nog in aanmerking te komen voor een betaalbare woning vandaag de dag, dan is de overheid verplicht water bij de wijn doen middels een soortgelijke premieregeling. Daarom pleit ik er voor dat politiek Den Haag zo spoedig mogelijk met een dergelijke premieregeling komt, zodat starters weer tegen een fatsoenlijk bedrag een woning kunnen kopen i.p.v. starters te dwingen exorbitante huurprijzen te laten betalen in de vrije sector.
Doe je als overheid niets dan ben ik bang dat de eerder genoemde drie wijnflessen van deze week eveneens de laatste wijnflessen zijn die starters van mij gaan krijgen de komende jaren.
Uw adviseur,
Tweede kamer bron