JOHN - Financieel Advies

Het Lock-in Effect in de Nederlandse Woningmarkt

1 juli 2024

De Nederlandse woningmarkt is de afgelopen jaren onderhevig geweest aan grote veranderingen en uitdagingen. Een van de onlangs besproken onderwerpen door de DNB is het zogenaamde “lock-in effect”. Dit fenomeen heeft een aanzienlijke impact op de woningprijzen en de doorstroom binnen de markt. In deze blog gaan we dieper in op wat het lock-in effect precies inhoudt, hoe het ontstaat en wat de consequenties zijn voor huiseigenaren en woningzoekenden.

Wat is het Lock-in Effect?

Het lock-in effect verwijst naar de situatie waarin huiseigenaren vastzitten in hun huidige woning omdat het financieel of praktisch onaantrekkelijk is om te verhuizen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder stijgende huizenprijzen, hoge verhuis- en transactiebelasting, lage hypotheekrentes die (beperkt)overdraagbaar zijn naar een nieuwe lening, en strenge hypotheekregels.

Oorzaken van het Lock-in Effect

1. Stijgende Huizenprijzen

De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Voor veel huiseigenaren betekent dit dat hun huidige woning aanzienlijk in waarde is gestegen. Hoewel dit op papier een positief effect heeft, maakt het ook dat het moeilijker wordt om een vergelijkbare of grotere woning te kopen zonder een flinke extra investering. Dit ontmoedigt mensen om te verhuizen, zelfs als hun woonbehoeften veranderen.

2. Hoge Transactiekosten

Bij de aankoop van een nieuwe woning komen aanzienlijke kosten kijken, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en makelaarskosten. Deze kosten kunnen duizenden euro’s bedragen, wat voor veel mensen een barrière vormt om te verhuizen.

3. Hypotheekrente en -regels

Veel huiseigenaren hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van historisch lage hypotheekrentes. Wanneer ze verhuizen, kunnen ze vaak (beperkt) gebruik maken van dezelfde lage rente voor hun nieuwe hypotheek, waardoor hun maandelijkse lasten aanzienlijk kunnen stijgen. Daarnaast zijn de hypotheekregels de laatste jaren strenger geworden, waardoor het moeilijker kan zijn om een nieuwe hypotheek te verkrijgen.

Gevolgen van het Lock-in Effect

1. Verminderde doorstroom op de Woningmarkt

Een direct gevolg van het lock-in effect is dat mensen minder snel geneigd zijn om te verhuizen. Dit vermindert de doorstroom op de woningmarkt, wat betekent dat er minder doorstroming is. Starters en doorstromers hebben hierdoor minder keus, wat de druk op de huizenmarkt verder vergroot. Dit valt ook te herleiden uit de lagere verkoopaantallen over de afgelopen kwartalen. Eveneens valt dit te herleiden uit het feit dat er meer financieringsaanvragen worden ingediend voor verbouwingen.

2. Stijgende Woningprijzen

Doordat er minder woningen te koop komen, wordt het aanbod beperkter. Dit drijft de prijzen verder op, omdat de vraag naar woningen onverminderd hoog blijft. Met name in stedelijke gebieden en populaire regio’s is dit effect duidelijk merkbaar.

3. Onvoldoende Aanbod van Geschikte Woningen

Voor bepaalde groepen, zoals ouderen die willen verhuizen naar een gelijkvloerse woning of jonge gezinnen die op zoek zijn naar meer ruimte, is het lock-in effect extra problematisch. Het aanbod van geschikte woningen blijft achter bij de vraag, wat leidt tot langere wachttijden en hogere prijzen voor deze specifieke typen woningen.

Mogelijke Oplossingen

Om het lock-in effect te verminderen, kunnen verschillende maatregelen overwogen worden:

1. Verlagen van Transactiekosten

Een verlaging van de overdrachtsbelasting of andere transactiekosten kan de drempel om te verhuizen verlagen. Dit zou kunnen bijdragen aan een betere doorstroming op de woningmarkt.

2. Verlaging hypotheekrente

De tweede optie is het simpelweg wachten op het verlagen van de hypotheekrentes. Op deze manier worden huiseigenaren gestimuleerd om te verhuizen zonder dat hun maandlasten fors stijgen.

3. Stimuleren van Nieuwbouw

Het bevorderen van de bouw van nieuwe woningen, vooral in het middensegment, kan helpen om het aanbod te vergroten en de druk op de huizenmarkt te verminderen. Hierbij is het belangrijk dat er ook voldoende aandacht is voor levensloopbestendige woningen die geschikt zijn voor ouderen.

Conclusie

Het lock-in effect heeft een aanzienlijke impact op de Nederlandse woningmarkt en draagt bij aan de stijgende huizenprijzen en verminderde doorstroom. Om deze negatieve effecten te verminderen, zijn er verschillende beleidsmaatregelen nodig die huiseigenaren meer flexibiliteit bieden en de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Alleen door een combinatie van gerichte ingrepen kan de Nederlandse woningmarkt weer in balans gebracht worden en voor iedereen toegankelijk blijven.

John

Deel dit bericht!

Blog

Alle weetjes op het gebied van hypotheken en financiën. Bekijk alle blogberichten

Klanten vertellen

Vele klanten gingen je voor en dit zijn hun ervaringen.

John is een zeer professionele adviseur met veel ervaring in het vak. Hij legt alles goed uit, is duidelijk, neemt de tijd voor je en denkt goed mee.

Al met al; zeer fijne ervaring met John. Absolute aanrader.

Meppelink, M

Top ervaring, John wist ons beter te helpen dan we zelf konden vermoeden. Uitmuntende begeleiding, altijd bereikbaar en gemoedelijke service, geruststellend indien nodig en wij zijn hem erg dankbaar.

Gilbert, E.

Wat een top bedrijf!!! Zonder John zijn advies, bemiddeling en goede tips hadden wij nu niet op deze fantastische locatie kunnen wonen. John bleef positief, altijd vrolijk en heel professioneel. Echt een mega aanrader

Lubbinge, R.

John Financieel Advies is een echte aanrader!

Voor onze nieuwe woning voor de 2e keer bij John aangeklopt om de hypotheek te regelen.
Onze situatie was verre van standaard maar door zijn expertise en vastberadenheid heeft John dit toch weer goed en snel voor elkaar weten te krijgen.

Dik voor elkaar John, wederom bedankt!

Boxma, D.

Op aanbeveling van een vriend bij John financieel advies terecht gekomen. Wij zochten een financieel adviseur om ons te adviseren en te helpen met het krijgen van een financiering voor het opzetten van onze eigen onderneming. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek hadden we er gelijk een goed gevoel bij. Afspraken werden nagekomen, John regelde zelfs tijdens zijn vakantie een makelaar om ons huis te taxeren. Zeer betrokken en leuk in contact. Wij kunnen dan ook niet anders dan 5 sterren geven en John zeker aanbevelen!

Weg, K.

Ik heb onlangs het genoegen gehad om met John, een uitstekende financieel adviseur samen te werken, en ik kan niet genoeg uitdrukken hoe dankbaar ik ben voor zijn uitzonderlijke service. Deze adviseur deed zijn uiterste best om ons te helpen met de aankoop van onze eerste woning.

Vanaf het allereerste begin toonde deze adviseur een indrukwekkend niveau van expertise en kennis op financieel gebied. Hij luisterde geduldig naar onze zorgen en prioriteiten waardoor hij zijn advies kon afstemmen op onze omstandigheden. Zijn vermogen om complexe financiële concepten op een duidelijke en beknopte manier uit te leggen was werkelijk lovenswaardig waardoor we het als starters gemakkelijk konden begrijpen en weloverwogen beslissingen konden nemen.

Wat deze financieel adviseur onderscheidt, is zijn oprechte zorg voor het welzijn van zijn klanten. Hij was geduldig, begripvol en altijd bereid om al onze vragen te beantwoorden. (En erg snel) Deze mate van aandacht gaf ons het gevoel dat we als cliënt gewaardeerd werden en zorgde ervoor dat onze financiële zorgen snel en effectief werden aangepakt.

Bovendien hield de adviseur ons consequent op de hoogte van de voortgang die we boekten.

Ik zou John zijn diensten van harte aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar gedegen financieel advies en begeleiding.

Anouk, A.

John heeft ons super geholpen met de aankoop van een paar bedrijfspanden, was een hele klus maar is gelukt. Bedankt John ??

Talens, E.

Goed en duidelijk advies. Tevreden met de door ons afgesloten hypotheek.

Jutstra, K.

Heel blij met mijn nieuwe hypotheek. Deze afgesloten bij John. Ik ben goed geadviseerd en alles was snel geregeld.

Guichelaar, M.

De samenwerking met John was super. Hij is erg geduldig en geeft niet op. Ik was zeer tevreden over zijn werkwijze vandaar dat ik voor mijne 2de project ook weer bij hem aanklopte. Zoek je iemand met expertise dan raad ik je zeker John aan!

Veuger, J.P.

Perfect geholpen door John.
Goed advies en uiteindelijk een zeer passend voorstel ontvangen.

Segveld, R.

John geeft goed en duidelijk advies en geeft ook eerlijk aan of iets gaat lukken of niet. Net een stapje verder gaan om toch iets rond te krijgen. John is ook fijn in de omgang en je bent zeker geen nummertje!

Dienst, van R.

Zegt wat hij doet en doet wat hij zegt. Goeie service, begeleiding en advies.

Metselaar, C.

Een nieuwe hypotheek afgesloten bij John. Met een restschuld van vorige woning bij veel banken afgewezen. Maar door John mijn droomwoning kunnen financieren. Top adviseur! Onafhankelijk, die denkt in het belang van zijn klant.

Benjamins, R.

John heeft ons geweldig geholpen met het financiële plaatje.
Zodat wij onze verbouwing konden realiseren.
Ik zou John zeker aanraden

Blok, E.

Betrokken adviseur. Bij vragen makkelijk te bereiken, laagdrempelig. Ik zal John bij iedereen aanraden!

Melissa

Koning, D de

John heeft ons goed geholpen bij enkele financiële vraagstukken. Hij is eerlijk, betrokken en komt zeer kundig over. Aanrader!

Mol, R.

John stond altijd voor ons klaar, tijdens onze zoektocht naar een woning! Prima service!

Molenberg, R.

Hele fijne hulp gehad van John. Niks was te veel gevraagd en staat nog steeds altijd voor ons klaar!

Doldersum, S.

John is heel erg professioneel, sta altijd voor je klaar, wij zijn heel erg tevreden met zijn bedrijf, ga zo door John en tot binnenkort weer.

Woo, S.

Goed en duidelijk advies. Hypotheek was goed geregeld. Hoefde zelf weinig toen doen en wat ik moest doen werd me duidelijk uitgelegd. Aanrader als je een adviseur zoekt met weinig poespas en geen hoge drempel.

Goor, W. van

Erg tevreden met het advies dat we hebben gekregen van John. heeft ons gedurende het proces goed geholpen en alles netjes uitgelegd. Erg positief!

Ozbilir

Goede, deskundige adviseur die oogt heeft voor de situatie.
Samen hebben we verschillende opties voor een hypotheek bekeken en besproken en zijn we tot een goede en gunstige hypotheek gekomen.
Al met al een zeer bekwaam bedrijf!

Jordi

John is een zeer meedenkend persoon. Probeert van alles het beste te maken.
Erg plezierige samenwerking waar ik nog jaren mee door wil.

Winkel, D.

John is een betrokken adviseur. Hij heeft ons goed geholpen met duidelijke communicatie en advies. Ik zal hem hierdoor ook iedereen aanraden.

Jeroen

John heeft mij tijdens het proces voor de aankoop van een huis heel goed geholpen. Kon altijd bij hem terecht met vragen en hij hield mij goed op de hoogte. Een ondernemer die weet waar die over praat.

Akse, F.

Advies was duidelijk en helder. Er werd goed rekening gehouden met mijn persoonlijke situatie. Geen extra dingen doen als dat niet nodig is, Kortom, prima dienstverlening en voor herhaling vatbaar!

Jansen, B.

Anderhalf jaar geleden moest ik met mijn 2 kinderen verhuizen. Ik wou zo graag een huisje kopen maar ik dacht als alleenstaande moeder dat ik nooit een hypotheek kon krijgen. Gelukkig ben ik in contact gekomen met John die er alles voor heeft gedaan om mij een hypotheek te kunnen verstrekken waar ik nog altijd zeer dankbaar voor ben. John neemt alle tijd voor je en is altijd bereikbaar. Mocht ik ooit weer een hypotheek nodig zijn ga ik zeker weer naar John.

C. Gosink

Goed, betrouwbaar en degelijk advies!! Zeer tevreden over John financieel advies.

Meinen, J.

Ik ben uitstekend geholpen door John bij de koop van mijn woning. Heeft verstand met waar die mee bezig is en hield mij prima op de hoogte tijdens dit proces.

Es, van L.

Jonge ondernemer met verstand van zaken! John heeft mij op financieel vlak veel voordelen bezorgd en dacht goed met mij mee. Hierdoor heb ik meer financiële vrijheid gekregen.

Mulderij, R.

In de zomer van 2020 hebben wij onze eerste koopwoning samen gekocht, als starters op de woningmarkt. Het contact met John was erg prettig, hij regelde de dingen die geregeld moesten worden op een snelle, persoonlijke en professionele manier. John bevelen wij van harte aan! Robin & Lisanne

Schepers, R.

Ik wil hiermee mijn ervaring delen m.b.t. de hulp die ik van dhr.John Benjamins heb mogen ontvangen tijdens mijn reis naar het op zoek gaan voor een financiering van mijn huis.
Ik vond het fantastisch om te zien hoeveel kennis hij in huis heeft en zich niet uit het veld laat slaan door bijvoorbeeld een NEE van een bepaalde bank. Gedreven als hij is ging hij rustig door met het zoeken naar andere mogelijkheden, net zo lang tot hij een uitstekende optie gevonden had. Wauw zeg, wat was ik daar blij mee. En wat ik als bijzonder plezierig ervaren heb? Zijn positieve instelling, heerlijk!!

Berkenbosch, M.J.

John financieel advies raad ik zeker iedereen aan! Gezien mijn ervaring van maar liefst 4x met John geniet ik nog van dag tot dag van zijn financieel advies. John heeft overal een oplossing voor zo niet zoekt hij het uit en komt met een gepast advies. Bedankt topper! En tot snel weer ??

Ucan, C.

Bekijk alle reviews
Neem contact op met John!

Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen?

Laten we de mogelijkheden bespreken.