#3 Gaan we arm worden in Nederland?

#3 Gaan we arm worden in Nederland?

Voetjes op tafel, borrelnootjes paraat, want hier komt de derde blog om de hoek zeilen. Het is al weer enige tijd geleden dat er in de pen is geklommen, maar de ontwikkelingen in de financiële markt maakt de schrijversgeest in mij weer los. De maanden vliegen voorbij en het ene nieuws volgt zich nog niet sneller op dan het andere. De coronacrisis kunnen we binnenkort achter ons laten, maar de volgende crisis dient zich alweer aan. Men moet klaarblijkelijk toch iets hebben wat men plaagt.

Dit koude kikkerlandje is namelijk in de fase van economisch herstel beland (hoezee). De meeste productielijnen over de hele wereld beginnen sputterend weer op te starten om maar weer te kunnen voldoen aan de vraag van menig belangrijk consumptiegoed. Wel te verstaan de heilige drie; eten, warmte en computerchips. En natuurlijk de liefhebbers die al weer bezig zijn met de kerstinkopen (most wonderful time of the year) Kortom, met de QR-vrijheid die we hebben verkregen draait ons consumptiedrift met de spreekwoordelijke vlam in de pijp door de Brennerpas.

Toch begint onze economie aardig te schuren. Praktisch voorbeeld is de onlangs gestegen gasprijs. Menig bitcoingoeroe had de afgelopen maanden beter kunnen beleggen in een paar kuub gas dan in digitaal monopoly-geld. Het blijft echter niet alleen bij de gasprijs, alle prijzen van grondstoffen gaan de lucht in. En hoewel onze lieve demissionaire kabinet ons nog een beetje matst met de compensatie op de gasprijs, zal deze vlieger waarschijnlijk niet op gaan voor andere goederen.

Want reken maar erop dat gestegen grondstofprijzen er in gaan hakken op de uiteindelijke prijzen van andere consumptiegoederen. Kijken we bijvoorbeeld naar de prijzen van speelgoed, deze gaan de komende periode met 75% stijgen. Stijging van voedsel met 30%+ en zo wieder. Kortom alles wordt duur en met dit tempo daalt de koopkracht zeker met tientallen procenten de komende jaren.

Zoals Houston het destijds ook prachtig wist te bewoorden: ”we have dus a problem”. En niet zo maar een probleem, maar een gigantisch inflatieprobleem. En de enige manier waarop we dit probleem kunnen beteugelen is om de lonen drastisch omhoog te schroeven om met de inflatie in de pas te lopen. CAO-onderhandelingen met een inzet van een paar procent zetten geen zoden aan de dijk. Echter, bij stijgende loonkosten voor de werkgever wordt dit ook weer doorberekend in de uiteindelijke consumptieprijs, hiermee woekert de geest van inflatie uiteindelijk alleen maar meer aan.

En vroeger (vrogger, tijdperk Guldens) hadden wij met elkaar nog een andere oplossing bij een hoge inflatie. Namelijk de rente verhogen door de centrale bank, waarmee consumptie en inflatie wordt afgeremd. Echter de raketgeleerden bij de Europese Centrale Bank hebben er voor gezorgd dat het financiële systeem der mate is ontploft, dat bij een stijging van de rente compleet Europa faillissement kan aanvragen. Dit is derhalve m.i. een compleet nutteloos instrument geworden.

De beperkte mogelijkheden tot het beteugelen van de inflatie stemt mij dan ook droevig.
Dan rest mij ook de vraag? – Gaan we arm worden in Nederland? –

John

Dit vonden zij ervan

Anderhalf jaar geleden moest ik met mijn 2 kinderen verhuizen. Ik wou zo graag een huisje kopen maar ik dacht als alleenstaande moeder dat ik nooit een hypotheek kon krijgen. Gelukkig ben ik in contact gekomen met John die er alles voor heeft gedaan om mij een hypotheek te kunnen verstrekken waar ik nog altijd zeer dankbaar voor ben. John neemt alle tijd voor je en is altijd bereikbaar. Mocht ik ooit weer een hypotheek nodig zijn ga ik zeker weer naar John.

Gosink, C.

Advies was duidelijk en helder. Er werd goed rekening gehouden met mijn persoonlijke situatie. Geen extra dingen doen als dat niet nodig is, Kortom, prima dienstverlening en voor herhaling vatbaar!

Jansen, B.

John heeft mij tijdens het proces voor de aankoop van een huis heel goed geholpen. Kon altijd bij hem terecht met vragen en hij hield mij goed op de hoogte. Een ondernemer die weet waar die over praat.

Akse, F.

Goed, betrouwbaar en degelijk advies!! Zeer tevreden over John financieel advies.

Meinen, J.

Ik ben uitstekend geholpen door John bij de koop van mijn woning. Heeft verstand met waar die mee bezig is en hield mij prima op de hoogte tijdens dit proces.

Es, van L.

Jonge ondernemer met verstand van zaken! John heeft mij op financieel vlak veel voordelen bezorgd en dacht goed met mij mee. Hierdoor heb ik meer financiële vrijheid gekregen.

Mulderij, R.

In de zomer van 2020 hebben wij onze eerste koopwoning samen gekocht, als starters op de woningmarkt. Het contact met John was erg prettig, hij regelde de dingen die geregeld moesten worden op een snelle, persoonlijke en professionele manier. John bevelen wij van harte aan! Robin & Lisanne

Schepers, R.

Ik wil hiermee mijn ervaring delen m.b.t. de hulp die ik van dhr.John Benjamins heb mogen ontvangen tijdens mijn reis naar het op zoek gaan voor een financiering van mijn huis. Ik vond het fantastisch om te zien hoeveel kennis hij in huis heeft en zich niet uit het veld laat slaan door bijvoorbeeld een NEE van een bepaalde bank. Gedreven als hij is ging hij rustig door met het zoeken naar andere mogelijkheden, net zo lang tot hij een uitstekende optie gevonden had. Wauw zeg, wat was ik daar blij mee. En wat ik als bijzonder plezierig ervaren heb? Zijn positieve instelling, heerlijk!!

Berkenbosch, M.J